Natuurvaria
Natuurvaria is de rubriek waar u de invloed kan lezen tussen het klimaat en andere zaken zoals gewassen en de mens.
Wilt u een bijdrage leveren aan deze rubriek, dan kunt u contact opnemen met de Redactie Natuurvaria.
Ook de komende decennia zullen we nog te maken hebben met een aanzienlijke groei van de wereldbevolking. Bovendien wordt het voedingspatroon ‘luxer’. Vooral in de ‘opkomende economieën’ zal de consumptie van dierlijke producten sterk toenemen en juist die producten vereisen veel basisgrondstoffen als soja en granen. Om aan die toenemende vraag te kunnen voldoen is een voortdurende agrarische productieverhoging noodzakelijk. Omdat het areaal landbouwgrond niet veel meer kan toenemen, moet die stijgende productie komen uit een hogere opbrengst per hectare. Vaak wordt er op gewezen dat er hiervoor met name in ontwikkelingslanden nog volop kansen aanwezig zijn. Daarvoor is nodig dat ook vanuit de overheden er weer meer prioriteit wordt gegeven aan de landbouw. Meer kennis en de inzet van verbeterde technieken kan die landen dan weer zelfvoorzienend of exporterend maken. Maar een gemakkelijke weg zal dit niet zijn, temeer daar recent onderzoek laat zien dat de voortgaande opwarming de productie parten speelt. Van de vier belangrijkste voedingsgewassen op de wereld, zijn er drie (tarwe, maïs en soja) waarbij de opbrengst negatief wordt beïnvloed door de hogere temperaturen in het groeiseizoen. Alleen voor rijst maakt de hogere temperatuur tot nu toe nog weinig uit.